Avioanele civile ar putea fi, din greșeală, ținta unor rachete din cauza războiului din Ucraina. Avertismentul Agenției Europene pentru aviație

de: Cătălina Burghelea
05 05. 2022

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației avertizează cu privire la posibile riscuri pentru companiile aeriene, din cauza războiului din Ucraina. Experții EASA iau în calcul atacuri cibernetice și chiar lovirea accidentală a unor avioane civile. Nu se știe dacă această afirmație înfricoșătoare se referă la spațiul aerian al Ucrainei, dar a fost formulat în contextul invaziei ruse.

Avertisment EASA privind avioanele civile

Autoritatea de reglementare a Agenției pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (EASA) a avertizat, joi, că pot exista riscuri crescute pentru companiile aeriene, pe fondul războiului din Ucraina, cum ar fi țintirea accidentală a avioanelor civile sau atacuri cibernetice.

„După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greșită este ușoară în arenele confuze ale războiului. Amplificarea acestui risc este comună pentru toți combatanții. Dacă adăugăm posibilitatea bruiajului echipamentelor și instrumentelor electronice care sunt folosite pentru navigația avioanelor, atunci este ușor de observat potențialul ca aeronave civile să fie ținta unor rachetelor sau a armelor ghidate prin radar”, a precizat Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, scrie Reuters.

Dronele și aeronavele militare pot încălca, din neatenție, spațiul aerian civil adiacent

Potrivit EASA, există riscuri legate de creșterea numărului de operațiuni militare ce utilizează aeroporturi civile și de faptul că „dronele și aeronavele militare care operează în zona de conflict pot încălca, din neatenție, spațiul aerian civil adiacent”.

Declarația autorității de reglementare nu a precizat dacă avertismentul său se referă la spațiul aerian al Ucrainei, ci era mai mult legat de riscurile aeriene fenerate de conflictul actual.

Aeronavele Rusiei nu mai au voie în UE

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, cunoscută sub numele de EASA, a avertizat, încă din luna martie, despre un „risc ridicat” pentru aeronavele civile care zboară în apropierea graniței cu Ucraina. Mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, și-au sfătuit cetățenii să nu călătorească în Ucraina, în această perioadă extrem de grea.

Spațiul aerian al UE este închis pentru aeronavele rusești. Aceste avioane nu vor mai putea ateriza, decolare sau survola pe teritoriul Uniunii Europene, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La câteva ore după invazie, EASA a avertizat companiile aeriene să nu zboare deasupra Ucrainei, Republicii Moldova și unor părți din Belarus și Rusia. În zilele următoare, interdicțiile și sancțiunile din spațiul aerian s-au solidificat în Europa, însă, Moscova a ripostat, schimbând semnificativ ruta zborurilor globale. Recent, Moscova a anunțat că se va retrage de pe Stația Spațială Internațională, o decizie luată din cauza sancțiunilor impuse de Occident privind invazia Ucrainei.